Expositie Adriaan van Esveld

Expositie “Bij de Dokter” Hagenau Dieren

Adriaan van Esveld
(half juli tot half oktober 2021)

De verbeelding van een tijdloos moment
Adriaan van Esveld (Soest 1947) schildert en tekent vooral mensen in actie. Opleiding voor Beeldende Kunst Arnhem. Maar tegelijkertijd is ook het verstilde landschap, waarin mensen juist ontbreken of in ieder geval geen hoofdrol spelen, een belangrijk motief in zijn werk. Van Esveld is een vakman, die veel belang hecht aan het eigenhandig bereiden van zijn verf, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Maar hij is ook een geïnspireerd de artiest, die zich laat leiden door de hogere macht van zijn intuïtie: ’Soms denk ik wel eens dat ik met iets spiritueels bezig ben in plaats van met schilderen’.

Verhalenverteller
In zijn figuurstukken toont Van Esveld zich een verhalenverteller. Je ziet mensen dansen op de dansvloer, liggen luieren aan het strand of zitten aan een tafeltje in een kamer. Bijna altijd is er een handeling uitgebeeld: iemand reikt een glas water aan, een hondje wordt opgetild, twee vrouwen zijn druk gebarend met elkaar in gesprek. Wat ze precies doen, blijft in de meeste voorstellingen onduidelijk. Geïnspireerd door de werkelijkheid én door het kunstmaken zelf, is mijn werk dan ook de weerslag van mijn permanent veranderende kijk op de wereld.

Bij de Dokter is een samenwerking tussen Huisartsengroep Hagenau in Dieren, Nieuwe Ruimte in Velp en Cultuurbedrijf RIQQ Dieren. Bent u geïnteresseerd in 1 van de werken neem dan contact op met Carla Verbost, Cultuurbedrijf RIQQ, 06-13087036.